Prečo vznikol tento receptár?

RECEPTÁR ŠETRNEJ KUCHÁRKY vznikol ako výsledok komunitnej práce ľudí počas workshopov v Komunitnom centre SAMARIA v Hlohovci. Ich cieľom bolo vzdelávanie verejnosti a osveta v téme plytvania potravinami.

Výhody varenia bez odpadu

–         nakupujeme len toľko potravín, koľko dokážeme spotrebovať

–         suroviny, ktoré nakúpime, využijeme skutočne na maximum

–         ak popustíme uzdu fantázii, namiesto vyhadzovania jedla vytvoríme rôzne zaujímavé jedlá

–         znižujeme produkciu potravinového odpadu

–         šetríme peniaze

–         chránime prírodu

Ohľaduplnosť k životnému prostrediu

Varenie bez odpadu zabraňuje nadprodukcii potravín. Ak budeme šíriť informácie o znižovaní potravinového odpadu vo svojom okolí a svoje deti a mladšie generácie učiť, aby neplytvali jedlom, z dlhodobého hľadiska tým zvýšime ich povedomie a pocit zodpovednosti. Vysvetlíme im, ako využívať jednotlivé suroviny a prečo je to dobré pre životné prostredie a pre celú spoločnosť.

Projekt „Pomáhame potravinami“ podporila Nadácia Tesco v rámci štvrtého ročníka grantového programu s názvom „Záchranári jedla 4“