V Bratislavskom Ružinove, v klube Seniorov sme sa 11.3.2022 rozprávali o aktuálnej situácii, o utečencoch z Ukrajiny a o fungovaní nášho občianskeho združenia Samaria.

Očakáva sa v spoločnosti, že boom pomoci bude klesať, že nadšenie upadne. Myslím si však aj to, že prídu na rad tí druhí, ktorí teraz ešte len sledujú, snažia sa orientovať, možno pochopiť mnohé veci…človek je úžasná bytosť, ja mám skúsenosť len s dobrými ľuďmi. Čo sa týka Ružinova, sú tu úžasní ľudia, mám z toho obrovskú radosť. Snažíme sa naplniť ich potreby, ľudí ktorí ku nám prídu.  Ja sa nebojím, že by verejnosť prestala byt nápomocná.  Verím v dobro ľudí, ktoré  je veľké a nekonečné.” (Helena Dzurechová, štatutár OZ Samaria)

OZ Samaria dnes tvorí približne 150 dobrovoľníkov. Ročne pomôžeme približne 180-250 ľuďom. Tento rok predpokladáme, že bude omnoho viac kvôli situácii s Ukrajinou. Materiálnu pomoc vnímame konkrétne, preto nerobíme neadresné zbierky na sklad.

“Budeme vďační, ak nám neprinesiete všetko čo doma máte. :) Pretože, je veľmi dôležité rozpoznať to, čo mne vystáva a čo druhý potrebuje. Tento pohľad je takým gazdovským jednoduchým pohľadom. Veľká vďaka patrí ľuďom, ktorí sa dokážu zmobilizovať a pomôcť, ale treba sa spoľahnúť na ľudí ktorí dokážu ich ochotu organizovať.” (Helena Dzurechová, štatutár OZ Samaria)

Ak ste senior a máte pocit, že neviete ako pomôcť, tak vedzte, že my Vás potrebujeme! Ste pre nás veľkým obohatením a sme vďační za každého z Vás, ktorý sa rozhodne byť dobrovoľníkom.

Categories: Blog