Ani sme sa nenazdali a prvý jarný deň je za nami. Príroda sa prebúdza a slniečko nám robí spoločnosť opäť o čosi dlhšie. Jarná únava na nás našťastie v Samarii nedoľahla, a tak sme aj v marci zrealizovali množstvo prínosných aktivít.

Začiatkom mesiaca sme v spolupráci s Caritas Slovakia – Slovenská katolícka charita odviezli prvú dodávku naplnenú materiálnou a potravinovou pomocou smer ukrajinská hranica. V Bratislave aj v Hlohovci sme zriadili pravidelnú zbierku pre Ukrajinu, každú stredu medzi 17 a 18 hodinou. Účel zbierky sa vyvíjal v čase: na začiatku to boli nevyhnutné veci potrebné na ukrajinskej hranici ako trvanlivé potraviny, základné hygienické potreby, deky a spacáky. Postupom času sme zbierku rozšírili o konkrétne potreby ľudí, ktorí sa na Slovensku rozhodli zotrvať a zariadiť si tu bývanie. Zoznam vecí, ktoré aktuálne hľadáme pravidelne aktualizujeme.

Súčasťou pomoci pre ukrajinské rodiny je aj Kurz slovenského jazyka, ktorý sme v Samarii začali realizovať každý štvrtok od 18:30 do 19:30 v komunitnom centre v Hlohovci. Poskytujeme tu aj sociálne poradenstvo a možnosť zúčastniť sa rôznych voľnočasových aktivít.

Za podporu pri realizácii pomoci pre Ukrajinu ďakujeme Takko Fashion Hlohovec za darované oblečenie a firme Tempest za finančný dar určený na materiálnu pomoc a pokrytie našich nákladov na pohonné hmoty.

Vďaka vám, štedrým darcom, sa nám podarilo materiálne podporiť niekoľko núdznych klientov. Samoživiteľke s dvomi deťmi sme darovali písací stôl a pracovnú stoličku, invalidným dôchodcom obuv a oblečenie,  pani v núdzi posteľ s matracom. Ubytovaným ukrajinským rodinám sme pomáhali zariaďovať bývanie: zabezpečili sme pre nich chladničku, práčku, žehličku, kuchynské potreby, stoličky, matrace, paplóny, vankúše, posteľnú bielizeň, uteráky či drogériu.

Naďalej pokračujeme aj v zbere a distribúcii potravinovej pomoci. Vydávanie potravinových balíčkov realizujeme v pravidelných časoch na základe predchádzajúcej evidencie klientov, ktorých na odovzdanie pomoci voláme:

  • V piatok od 16:00 do 17:00 v Bratislave
  • V utorok od 10:00 do 12:00 a vo štvrtok od 11:00 do 13:00 v Hlohovci

V DK Zrkadlový Háj v Bratislave sme sa 10. marca zúčastnili odovzdávania cien Srdce na dlani. Z troch nominácií sme si odniesli ocenenie v kategórii Dobrovoľnícky projekt alebo program za projekt Rozhodni sa pomáhať (niekde uvádzaný aj ako Pomáhame-pomáhať). Projekt je zameraný na materiálnu pomoc, ktorú OZ Samaria realizuje adresne, podľa konkrétnych potrieb jej klientov.

V komunitnom centre v Hlohovci sme okrem pravidelných aktivít rozbehli Šachový krúžok, každú stredu v čase od 14:00 do 15:00. Súčasťou  projektu Šach pre všetkých, ktorý realizujeme vďaka podpore Trnavského samosprávneho kraja, je aj obohatenie našej komunitnej záhrady o šachové stolíky a stoličky.

Začiatkom marca sme vám predstavili aj náš nový web, kde nájdete všetky dôležité informácie o Občianskom združení Samaria. Veľké ĎAKUJEM patrí v tomto prípade našej dobrovoľníčke Erike, ktorá prezliekla web do nových šiat a stará sa aj o jeho aktualizáciu.

Ak vás naše aktivity zaujali, aktuálne dianie môžete sledovať na našej Facebookovej stránke alebo tu na webe. Budeme radi ak nás podporíte.

Ďakujeme za vašu priazeň.

Categories: Blog