Február 2022 sa navždy zapíše do našich spomienok ako mesiac, kedy sme sa zo dňa na deň museli vysporiadať s vojnovou situáciou u našich východných susedov. Zároveň si ale zapamätajme aj to, aká neskutočne veľká vlna solidarity a pomoci sa ešte v ten istý deň rozbehla na Slovensku. V Samarii sme v spolupráci s Caritas Slovakia – Slovenská katolícka charita vyhlásili zbierku spacákov, diek, trvanlivých potravín, hygienických potrieb v Bratislave aj v Hlohovci. Vaša odozva bola skvelá. Ani sme sa nenazdali a naše skladové priestory sa začali zapĺňať stovkami diek, desiatkami spacákov, krabicami a taškami naplnenými všetkým o čo sme vás požiadali. V humanitárnej pomoci budeme pokračovať aj naďalej. Pre aktuálne výzvy prosím sledujete náš Facebook.

Začiatkom mesiaca sme poskytli materiálnu pomoc aj našim núdznym spoluobčanov. Samoživiteľke s dvomi deťmi sme darovali vysávač, budúcim mamičkám detskú stoličku, prebaľovací pult a základné novorodenecké oblečenie, práčku klientovi na ubytovni, posteľné prádlo a uteráky núdznemu manželskému páru. Rodine s dvomi deťmi a tretím na ceste sme pomohli zariadiť niekoľko vecí do domácnosti: skriňu, stôl, stoličky, mikrovlnku, hrnce a posteľné prádlo. Všetko vďaka našim štedrým darcom.

Naďalej pokračujeme v zbere a distribúcii potravinovej pomoci. Pandemická situácia sa našťastie ustálila a tak všetko prebieha bez problémov. Vydávanie potravinových balíčkov už tradične prebieha dva krát do týždňa v Hlohovci (v utorok v čase 10-12 a vo štvrtok v čase 11-13) a raz do týždňa v Bratislave (v piatok medzi 16 a 17 hodinou). V Hlohovci odovzdáme cez týždeň v priemere 70 balíčkov potravinovej pomoci, v Bratislave je to okolo 20.

Február je prvý mesiac kedy začíname riešiť 2% z daní a to konkrétne zaškrtnutím políčka v žiadosti o ročné zúčtovanie. Na našom Facebooku ste mohli zachytiť zopár príspevkov pripomínajúcich toto obdobie. Pre občianske združenie akým je Samaria je to šanca získať časť finančných prostriedkov na jej fungovanie. Pre vás je to zase možnosť podporiť dobrú vec a podať takto na diaľku pomocnú ruku tým, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii.

komunitnom centre v Hlohovci si počas tvorivých aktivít zvolili jarnú tému a vytvorili malé ovečky. Ako je to v Samarii zvykom, s ohľadom na ochranu životného prostredia. Na ich výrobu využili vrchnáky od šľahačiek, prázdne kinder vajíčka, vypáranú vlnu a stužky.

Nezabudli sme ani na valentínsku poštu. Príjemcami tej samarijskej boli príhovorcovia. Príhovorca je pre nás veľmi dôležitý človek, ktorý nás osloví s tým, že pozná ľudí alebo jednotlivca v hmotnej núdzi. Spoločne sa potom snažíme nájsť  najvhodnejšiu formu pomoci, ktorá im pomôže prekonať neľahkú životnú situáciu. Aj takýmto spôsobom sme sa im rozhodli poďakovať za ich spoluprácu. A čo konkrétne valentínska pošta obsahovala? Šikovné rúčky našej dobrovoľníčky Martinky vytvorili úsmevné pozdravy s pandemickou tematikou „Chýba mi tvoj úsmev“.

Darcovia materiálnej pomoci si od nás zase odniesli upcyklované záložky do kníh, v tvare čajových vrecúšok.

Ak vás naše aktivity zaujali, aktuálne dianie môžete sledovať na našej Facebookovej stránke alebo tu na webe. Budeme radi ak nás podporíte.

Ďakujeme za vašu priazeň.