Obdobie nového roku je plné očakávaní a predsavzatí. Hodnotíme starý rok a snažíme sa stanoviť si ciele pre ten nadchádzajúci.  V Samarii to vyzerá podobne, s tým rozdielom, že náš hlavný cieľ ostáva nezmenený: konkrétne, adresne a účinne pomáhať ľuďom v hmotnej núdzi, vykonávať naše činnosti s ohľadom na ochranu životného prostredia a poskytovať priestor pre rozvoj dobrovoľníctva.

Po nútenej prestávke súvisiacej so zhoršenou epidemiologickou situáciou sme v polovici januára opäť obnovili zber a distribúciu potravinovej pomoci v Bratislave. Sme radi, že aj takýmto spôsobom vieme uľahčiť núdznym spoluobčanom ich ťažkú životnú situáciu. Potravinové balíčky pripravujeme už tradične každý štvrtok večer a následne ich v piatok medzi 16 a 17 hodinou vydávame v priestoroch nášho bratislavského skladu.

V rámci materiálnej pomoci sme vďaka našim štedrým darcom odovzdali práčku a elektrický sporák mamine dievčatka s downovým syndrómom, váľandu núdznej rodine so štyrmi maloletými deťmi a budúcej mamičke z Hlohovca balíček základných vecí pre bábätko.

Vďaka vašim hlasom sa nám podarilo uspieť s projektom Šach pre všetkých v procese Participatívneho rozpočtu Trnavskej župy, ktorý dáva možnosť obyvateľom  rozhodnúť o využití časti finančných prostriedkov z rozpočtu ich miest a obcí. Cieľom projektu je obohatiť komunitnú záhradu v Hlohovci o šachové stoly a taburetky. Taktiež obnova šachového krúžku, ktorý budú môcť navštevovať deti aj dospelí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Súčasťou šachového krúžku bude aj premietanie šachových partií a ich analýza. Projektom chceme zároveň podporiť sociálnu inklúziu a zmierniť sociálne vylúčenie.

Začiatkom mesiaca sme vás informovali o pokračovaní zberu PET vrchnáčikov. Ako iste viete, od prvého januára sa na Slovensku spustilo zálohovanie PET fliaš s príslušným symbolom zálohovania Z. Povinnosť odovzdávať tieto fľaše aj s vrchnákmi začne platiť až v roku 2024 a ešte stále je veľa nezálohovaných obalov s plastovými vrchnáčikmi. Všetky takéto vrchnáčiky môžete odovzdať na našich zberných miestach. Tento mesiac sme odovzdali neuveriteľných 480kg, čo predstavuje množstvo vyzbierané približne za tri mesiace. Ďakujeme, že nám aj takýmto spôsobom pomáhate pomáhať.

Ak vás naše aktivity zaujali, aktuálne dianie môžete sledovať na našej Facebookovej stránke alebo tu na webe. Budeme radi ak nás podporíte.

Ďakujeme za vašu priazeň.