Druhé okienko nášho adventného kalendára je venované príbehom a prianiam dobrovoľníkov z materiálnej pomoci. Veríme, že Vás zahrejú pri srdci a vyčaria úsmev na tvári. Želáme Vám krásnu 2. adventnú nedeľu v kruhu najbližších.

“Myslím, že v každom človeku je schopnosť i potreba pomáhať druhým. Stačí len nájsť to správne miesto na zúročenie svojich schopností a talentov. Som šťastná, že moje miesto je medzi samaritánmi. Všetci z nás sú dôležití, tí, čo sú vnímaví na potreby iných, tí, čo darujú svoj materiálny prebytok, či ponúknu svoj čas/auto/ruky, aby pomohli tým, čo to potrebujú. Vďaka samaritánom: darcom, príhovorcom, dobrovoľníkom, som mohla aj ja byť súčasťou mnohých zázrakov.

Rodine sa pred veľkým sviatkom pokazila chladnička. Slobodná matka s deťmi dostala do nájmu sociálny byt, ale prázdny. Zohnali sme postele, skrine, stôl, stoličky, elektrospotrebiče. Radosť mami, že jej deti budú mať kde spať, že im má na čom navariť, oprať.. Treba viac? Starí, chorí, ktorých príjmy sú veľmi nízke. Keď sa pokazí práčka, keď v ubytovniach ploštice zničia postele, keď sa narodí nový človiečik a zabezpečiť výbavu pre neho je pre rodinu nemožné. Desiatky a stovky jednotlivcov i rodín, ktorým sme mohli aspoň trochu zjednodušiť život. A k tomu ako bonus: množstvo úžasných ľudí, z ktorých sa stali doživotní kamaráti, priatelia. A za to všetko som veľmi vďačná.

Prajem si, aby mal každý človek svoj domov, svoju posteľ, kde si v noci môže odpočinúť. Aby malo každé dieťa miesto, kde sa môže učiť a rodina stôl, pri ktorom sa bude stretávať pri spoločnom jedle.“(dobrovoľníčka A.)

“Je skvelé, keď sa starým veciam dá nový život. Sám som daroval moju skriňu z detstva a vďaka Samarii som ju aj s kolegami, dobrovoľníkmi, odniesol utečencom pred vojnou z Ukrajiny. Táto a mnoho iných donášok mi dáva pocit, že to má zmysel.
—–
Dobrovoľníctvo pre mňa znamená byť nezištný. Pomáhať druhému človeku bez očakávania, že za to niečo dostanem. Krásne na dobrovoľníctve však je, že sa vám to vždy vráti trojnásobne v podobe šťastia a radosti tých, ktorým ste pomohli. Vďaka tomu, že túto pozitívnu energiu zdieľam aj s ďalšími dobrovoľníkmi, celkom určite viem, že spolu tvoríme kúsok pekného sveta, v ktorom nad sebectvom a závisťou vyhráva priateľstvo a láska. A nestojí to veľa, iba váš čas.” (dobrovoľník Robo)

Cítim potrebu byť užitočný. Už ma nebavilo, pomáhať len posielaním peňazí na nejaké účty, a preto som si hľadal dobrovoľnícku činnosť, kde môžem pomôcť osobne – v takej miere zapojenia aká mi vyhovuje. A v Samarii som ju našiel. (dobrovoľník Vlado)

Zaujali Vás príbehy dobrovoľníkov a radi by ste sa o materiálnej pomoci dozvedeli viac? Ako funguje a čo momentálne hľadáme sa dočítate tu: Materiálna pomoc