V Komunitnom centre v Hlohovci vytvárame bezpečné prostredie, v ktorom sa majú naši klienti možnosť, prostredníctvom rôznych aktivít, naučiť vzájomnej spolupráci a tolerancii. Jednou z aktivít je aj Kuchyňa bez hraníc, v rámci ktorej si naši klienti spolu s dobrovoľníkmi uvarili a pochutnali na boršči.
Boršč
Suroviny
- Zemiaky 6ks
- Cvikla 1ks
- Biela kapusta ½ hlávky
- Cibuľa 2ks
- Cesnak 2 strúčiky
- Fazuľka 100g
- Mrkva 1ks
- Petržlen 1ks
- Zeler ½ ks
- Paradajkový pretlak 200ml
- Soľ
- Olej
- Kôpor
- Čierne korenie
- Kyslá smotana 330ml
Technologický postup
Zeleninu si očistíme, umyjeme si cesnak, cibuľu, zemiaky, cviklu, mrkvu, petržlen, zeler. Cibuľu a cesnak si nakrájame na drobno, zemiaky si nakrájame na kocky, mrkvu, petržlen, zeler a cviklu nastrúhame na väčšie pásiky. Kôpor si umyjeme a nakrájame na drobno.
Fazuľku si namočíme do vody a necháme 24 hodín namočenú.
Na druhý deň si ju dáme variť so zemiakmi do mäkka. Fazuľku si vyberieme, aj zemiaky, ale vodu nevylievame. Do fazuľovej vody si pridáme bielu kapustu, petržlen a zeler, osolíme a privedieme do varu.
Necháme si rozohriať olej, pridáme si tam cviklu a mrkvu. Opražíme do zlatista.
Do fazuľovej vody s bielou kapustou, petržlenom a zelerom si dáme opraženú cviklu s mrkvou, podľa chuti osolíme a okoreníme, pridáme tam zemiaky aj fazuľku a paradajkový pretlak. Pridáme kôpor a necháme zovrieť.
Podávame
Do taniera si naložíme boršč a podľa chuti si pridáme kyslú smotanu.
Dobrú chuť!
Fotopostup