Prečo vznikol tento receptár?
RECEPTÁR ŠETRNEJ KUCHÁRKY vznikol ako výsledok komunitnej práce ľudí počas workshopov v Komunitnom centre SAMARIA v Hlohovci. Ich cieľom bolo vzdelávanie verejnosti a osveta v téme plytvania potravinami.
Výhody varenia bez odpadu
– nakupujeme len toľko potravín, koľko dokážeme spotrebovať
– suroviny, ktoré nakúpime, využijeme skutočne na maximum
– ak popustíme uzdu fantázii, namiesto vyhadzovania jedla vytvoríme rôzne zaujímavé jedlá
– znižujeme produkciu potravinového odpadu
– šetríme peniaze
– chránime prírodu
Ohľaduplnosť k životnému prostrediu
Varenie bez odpadu zabraňuje nadprodukcii potravín. Ak budeme šíriť informácie o znižovaní potravinového odpadu vo svojom okolí a svoje deti a mladšie generácie učiť, aby neplytvali jedlom, z dlhodobého hľadiska tým zvýšime ich povedomie a pocit zodpovednosti. Vysvetlíme im, ako využívať jednotlivé suroviny a prečo je to dobré pre životné prostredie a pre celú spoločnosť.
Projekt „Pomáhame potravinami“ podporila Nadácia Tesco v rámci štvrtého ročníka grantového programu s názvom „Záchranári jedla 4“