Tretie okienko nášho adventného kalendára je venované príbehom dobrovoľníkov, ktorí sa okrem iného venujú aj kreatívnej činnosti. Veríme, že Vás zahrejú pri srdci a vyčaria úsmev na tvári. Želáme Vám krásnu a pokojnú 3. adventnú nedeľu.

“Je mnoho ciest ktorými v živote kráčame, niekto beží a niekto možno stojí dlhšie na jednom mieste lebo sa nevie hneď rozhodnúť kam ďalej. Myslím si ale, že mnoho vecí máme spoločných. V každom z nás je niečo dobré. Už ako sa to prejaví a kedy, to nechám na múdrejších. Za mňa na tému dobrovoľnictvo by som chcela povedať iba, že je jedno kde pomáhame, tie pocity sú rovnaké aj keď opísané trochu inými slovami. Ja som si svoj čas rozdelila na časti ako napríklad, starať sa o seba a svoje zdravie, aby som vedela byť čo najviac užitočná, starať a pomáhať blízkym okolo mňa a potom robiť niečo nezištne. Mne osobne to prináša veľkú radosť do života a dobrý pocit stretávať rovnako zmýšľajúcich úžasných ľudí. Želala by som si, aby byť dobrovoľníkom bolo raz úplne samozrejmé pre každého z nás.” (dobrovoľníčka Dana)

“Som vďačná za kolegyne – dobrovoľníčky, dievčatá z „kreatívnej sekcie“, ktoré sú aktívne aj v rámci poskytovania potravinovej pomoci. Ich ochota pomáhať na všetkých frontoch je úžasná.  Sú tvorivé, šikovné, pracovité, inšpirujúce. Takéto spriaznené duše by som dopriala každému. Mať okolo seba skvelých ľudí, veľkú dobrovoľnícku rodinu, je nesmierne obohacujúce.
Počas rokov dobrovoľníckej práce v Samarii som toho zažila veľa. Najviac sa ma vždy dotknú osudy jednoduchých ľudí, zväčša seniorov, ktorí sa starajú o svoje vnúčatá. Jednej babičke a jej vnúčatám sme pred pár rokmi zháňali vianočný stromček s ozdobami a nakoniec z toho bola obrovská zásielka darčekov pre jej tri vnúčatá. Vrátane nových zimných topánok aj požiarneho auta. Do pomoci sa zapojilo veľké množstvo ľudí, ktorí nám doniesli asi desať vianočných stromčekov, takže sme mohli urobiť pekné Vianoce aj iným núdznym.
Osobitnou kapitolou je práca s odídencami. Častokrát sa stretávame s obrovskou vďačnosťou, títo ľudia oceňujú nielen samotnú pomoc vo forme potravinových balíčkov, ale aj empatický prístup. Je pre nich dôležité cítiť sa prijatí, akceptovaní a vítaní. Počas tohto roka sme usporiadali niekoľko spoločenských posedení s občerstvením a ponúkli tak priestor pre rozhovory a zdieľanie skúseností v priateľskej atmosfére. Je neopísateľné, ako mnohí ľudia reagujú na to, že sú vítaní a vážení hostia, ktorí si zaslúžia, aby sme ich obslúžili, ponúkli vodu, čaj, koláč. Mnohí boli dojatí k slzám. Pre nás je to maličkosť, pre nich zásadná vec, ktorá zmení ich pohľad na krajinu, do ktorej prišli aj na ľudí v nej.”
(dobrovoľníčka Martinka)

“Naša organizácia sa okrem materiálnej a potravinovej pomoci zaoberá aj upcykláciou textilných a iných materiálov. Ja osobne sa už 3 roky venujem upcyklovaniu prázdnych kávových obalov. Okrem toho, že sa tým šetrí životné prostredie, ma teší, že tak robím radosť druhým, tým, že z piatich kávových obalov ušijem peknú tašku rôznych farieb a tvarov.” (dobrovoľníčka Majka)

Zaujali Vás príbehy dobrovoľníkov a radi by ste sa o kreatívnej činnosti dozvedeli viac? To, aké krásne výrobky vytvorili v tvorivých dielňach na vianočné trhy nájdete tu: Výrobky z tvorivých dielní